Nyberg, Jöran

Bildkonstnär, grafiker och illustratör, född 1937 i Timrå. † 2012.

Autodidakt, naivist och kolorist.

Han skildrade staden och landsbygdens landskap med hus, människor och djur. Han har även arbetat i textil. I mjuka, varma färger målar han charmfulla gamla miljöer och små vardagliga händelser. En speciell genre i hans måleri är porträtten där karaktären är viktigare än porträttlikheten. Färgerna är ofta djärva. Han var även grafiker och har gjort många litografier på sten.

Jöran utbildade sig till gymnasielärare och undervisade timrågymnasisterna i bl a franska. Parallellt med undervisningen ägnade sig Jöran åt att brodera tavlor. Det blev fantastiska applikationer. Han hade nämligen genom sin franska hustru Annie kontakt med de franska sidenväverierna och fick därifrån de vackraste tyger som kunde blandas med enkla bommullstyger.

Ovanpå applikationerna broderade Jöran, ja, han målade med nål och tråd, människor, djur och blommor. Det var tidskrävande. Han började därför måla i olja och gouache.

Jöran har haft separatutställningar sedan 1976 och är representerad inom kommuner, landsting, Sveriges Riksdag, Statens konstråd mm.