Von Gegerfelt, Gunnar

Bildkonstnär, keramiker. Född i Laholm 1926, död 2012. Han studerade på Konstfackskolan, Otte Skölds målarskola, Bjerke-Petersen målarskola och vid Konstakademien i Stockholms avdelning för monumental konst. Han arbetar med abstraherade landskap, interiörer och figurkompositioner, geometriserad form, ofta reducerad till plana ytor med ett spel mellan ljus och skugga, gärna med mycket små valörförskjutningar. Han söker färgens och formens renhet och klarhet. Några resor till Grönland har gett impulser till skildringar av det arktiska ljuset och landskapets tidlöshet.

Separat ställde han ut i bland annat Kiruna, Uppsala och Östersund och han medverkade i ett stort antal samlingsutställningar.

Gunnar von Gegerfelt är representerad bland annat på Länsmuseet i Gävle, Hälsinglands Museum i Hudiksvall, Stockholms Stadshus och i Ljusdals kommun.

Han var under många år bosatt i Järvsö och Jormlien. Han målade figurkompositioner i geometrisk form samt landskap och interiörer i akvarell, olja och akryl.