Mårtens, Karl

Bildkonstnär, född 1956 i San Francisco och uppvuxen på Drottningholm utanför Stockholm. Vid 16 års ålder flyttade han till Schweiz och därifrån till Kanada och USA där han bodde sammanlagt 24 år innan han, 40 år gammal, återvände till Sverige. Naturstudier, med förkärlek för fåglar, har varit ett stort intresse sedan barndomen. Han har ägnat sig åt att teckna och måla fåglar så länge han kan minnas. Under åren har målningarna utvecklats, från att ha varit mycket detaljerade studier, till en friare stil.

Bakgrunden för hans målningsstil kommer från ett djupt intresse i meditationsformer inom Zenbuddismen. Att lära känna sig själv genom att iaktta sina tankar och känslor och att acceptera att vi aldrig kommer att få fullständig kontroll över våra liv, är några av de tankar han tagit fasta på. Idén är att motstå planering. Efter att ha bestämt sig för en riktning, för motivet så ingår det i tekniken, att invänta den rätta känslan och energin för målningen och sedan, se vad som händer. Ofta blir resultatet helt oväntat. 

Han strävar inte efter att göra en perfekt avbildning, av de fåglar han målar. Tvärtom är det känslan av att inte ha kontroll och att låta det oväntade ske som ger honom den största tillfredsställelsen, därför målar han oftast med stora kinesiska eller japanska kalligrafipenslar, de ger honom minimal kontroll över penseldragen. 

Han arbetar i akvarell och med kolkrita på handgjort papper.